نام منطقه: منطقه نمونه پارک ملی گلستان
استــان: گلستان
آدرس: استان گلستان- شهرستان مینو دشت
بهترین نقطه برای لمس پاییز و فصل خزان و برگریزان، جنگل است و دلپذیرترین تجربه جنگلگردی در کشور را میتوان در پارک ملی جنگل گلستان کسب کرد. این جنگل چشمهها و آبشارهای متعدد داشته و چند رودخانه از دل آن میگذرد. جنگل گلستان یکی از بهترین مناطق برای لذت بردن از سکوت، تنهایی و قدم زدن روی برگهای رنگارنگ ریخته شده روی زمین است. تماشای درختان افرا، بلوط، توسکا و انواع درختان دیگر که به رنگهای مختلف درآمدهاند هم تجربه ویژه دیگری است که در سفر به جنگل گلستان میتوان داشت.
جنگل گلستان بدون تردید ارزشمندترین منطقه ایران چه از لحاظ کمیت و چه از نظر تنوع حیات جانوری و گیاهی است. تنوع زیستی پارک ملی گلستان حتی فراتر از برخی کشورهای اروپایی است که صدها برابر این پارک وسعت دارند. نام استان گلستان هم از روی این منطقه انتخاب شدهاست.
پارک ملی گلستان از بهترین زیستگاههای پستانداران بزرگی چون پلنگ، خرس قهوهای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز است و به ویژه به خاطر جمعیت فراوان قوچ و میش اوریال معروف است. جمعیت قوچومیشهای این پارک ملی در دهه ۱۳۵۰ حدود ۱۵۰ هزار رأس برآورد شدهبود که معادل نزدیک به سهچهارم کل جمعیت گوسفندان اوریال دنیا میشد.
تاریخچه
این جنگل در ۱۹ مرداد ۱۳۳۶ به نام «منطقه حفاظت شده آلمه وایشکی» تحت حفاظت کانون شکار قرار گرفت. در شهریور ۱۳۴۲ به «پارک محمدرضا شاه» تغییر نام داد و در ۲۲ فروردین ۱۳۴۳ «پارک وحش» نامیده شد. در شهریور ۱۳۵۰ محدودهای در شرق پارک به نام «قُرخود» با وسعت ۳۴ هزار هکتار به آن الحاق شد و در ۱۳۵۳ عنوان پارک وحش به «پارک ملی» تغییر داده شد.
در سال ۱۳۵۴ اولین پارک ملی ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از ۵۰ ذخیرهگاه زیستمحیطی کره زمین به ثبت رسیدهاست. بعد از پیروزی انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ دو منطقه قرخود و آلمه مجدداً از یکدیگر جدا شدند و پارک فعلی به «پارک ملی گلستان» تغییر نام داد که تحت حفاظت سازمان محیط زیست است.
پارک ملی گلستان همچنین پانزدهمین اثر ملی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۳ دی ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
جاده گلستان
اصلیترین مسیر ارتباطی شمال کشور و استان خراسان (و یکی از محورهای ارتباطی تهران-مشهد) از این جنگل میگذرد. این جاده دقیقاً در طولانیترین و گودترین دره این منطقه کوهستانی احداث شدهاست که از روستای تنگراه در غرب پارک ملی آغاز شده و تا روستای دشت مماس با حد جنوبی پارک به سمت بجنورد امتداد مییابد. رودخانه مادرسو (دوغ) در این دره جریان دارد که نهایتاً به گرگانرود میریزد. کمتر از یکچهارم پارک در جنوب جاده قرار میگیرد که از تنگه تا قریه دشت حدود ۲۰ هزار هکتار را شامل میشود و بقیه در قسمت شمالی است.
یکی از مهمترین خطرات زیستمحیطی جنگل گلستان وجود این جاده و حجم بالای تردد در آن است. آمار کشته شدن پستانداران پارک ملی گلستان در این جاده بسیار بالا است. تنها در سال ۱۳۸۴ بیش از ۱۳۰ گونه حیوان و حدود ۶۰ جغد در برخورد با ماشینها قربانی شدند. در سیل مهیب مرداد ۱۳۸۰ در منطقه بسیاری از کشتهشدگان (۲۴۷ جسد انسان کشف شد) از مسافران این جاده بودند. در سالهای ۸۱، ۸۲ و ۸۳ نیز سیلهای دیگری تلفات و خساراتهای زیادی را بر این جاده وارد کرد. سیلهای متوالی علاوه بر تلفات انسانی و حیوانی و خسارات مالی به نابودی بخشهایی از جنگل نیز منجر شد.
از سال ۱۳۵۰ تاکنون گهگاه اعلام شده و حتی توسط دولت نیز به تصویب رسیده که این جاده به یک مسیر توریستی تبدیل شود و جادهٔ اصلی تهران-شمال-مشهد به مسیر کلاله – چهار داغ – گلیداغ – اسلامآباد – آشخانه منتقل شود.
در داخل پارک ۱۲ پاسگاه محیط بانی وجود دارد که ۴ پاسگاه به دلیل کمبود نیرو غیر فعال اند. کل کادر پارک ۵۳ نفر است که از این تعداد ۳۲ نفر تنها مأمور اجرایی هستند و در هر شیفت حداکثر ۲۰ نیرو از پارک حفاظت میکند.
گردشگری چیستگردشگری همدانگردشگری مشهدگردشگری اصفهانگردشگری اردبیلگردشگری سلامتگردشگری تبریز گردشگری گیلانگردشگری شیرازگردشگری کاشانگردشگری استانبولگردشگری انزلیگردشگری اراکگردشگری ایلامگردشگری استان گیلانگردشگری اطراف اصفهاناز گردشگری سلامتبانک گردشگریجاذبه گردشگریگردشگری بازنشستگانگردشگری بروجردگردشگری بابلسرگردشگری باکوگردشگری بندر انزلیگردشگری بابلگردشگری بوشهرگردشگری بجنوردگردشگری بندرعباسبند ب گردشگریبند ب گردشگری چیستفروش بند ب گردشگریسامانه بند ب گردشگریمجوز بند ب گردشگری فروشیمدرک بند ب گردشگریموضوع بند ب گردشگریآموزش بند ب گردشگریبانک گردشگری بگردشگری پایدارگردشگری پزشکیگردشگری پاوهگردشگری پارسگردشگری پایدار روستاییگردشگری پاکدشتگردشگری تاریخی گردشگری تنکابنگردشگری تفریحیگردشگری تجاریگردشگری حلالگردشگری خراسان رضویگردشگری زیارتی گردشگری زیارتژورنال گردشگریژئوپلیتیک گردشگریگردشگری صنعتیگردشگری صرافیضعف گردشگری ایرانضعف گردشگری در ایرانضرورت گردشگری سلامتضوابط گردشگری سلامتضرورت گردشگری مذهبیگردشگری طبیعتگردشگری طبیعیظرفیت گردشگری ایرانظرفیت گردشگریظرفیت گردشگری در ایرانظرفیت گردشگری مشهدگردشگری غذاگردشگری غذا در ایرانگردشگری فرهنگیگردشگری فرهنگیانگردشگری کودکگردشگری کشاورزیگردشگری لاهیجانگردشگری گیلان رشت گردشگری گیلان تالشگردشگری نوینگردشگری و توسعهگردشگری و محیط زیستگردشگری و توسعه پایدارگردشگری ورزشیگردشگری و میراث فرهنگیگردشگری و اقتصادو گردشگری سازمان میراث فرهنگیگردشگری و معنویتگردشگری هوشمندگردشگری های مشهدگردشگری هرمزگانگردشگری هندگردشگری همراه بانکگردشگری هاگردشگری یک روزهرشته ی گردشگریرشته ی گردشگری در دانشگاهرشته ی گردشگری در هنرستانگردشگری 2020
تهیه و تنظیم : هیئت علمی و تحریریه اریاسان
منبع : www.tripyar.com